Katalog wyszukanych fraz
aaaaDzieckoaaaa

Temat: Ile jodu?
niskie ft3 przy normalnym tsh może już świadczyć o niedoczynności i związanych z tym dolegliwościach. (deprecha i bóle pleców jak najbardziej) wysokie ft3 i wysokie ft4 może świadczyć z kolei o wchodzeniu w nadczynność. wysokie ft3 i normalne TSH może świadczyć o każdej chorobie ale nie znamy Ft4 więc ciężko powiedzieć. Miałeś robione przeciwciała TPO i aTPO i usg kiedykolwiek? Warto robić Ft4 bo Ft3 jest ponoć najtrudniej oznaczalne i najwięcej laby robią błędów. Bodzio zarzuć nazwą leku.
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=2515



Temat: Ile jodu?
[quote="Stapelia"]niskie ft3 przy normalnym tsh może już świadczyć o niedoczynności i związanych z tym dolegliwościach. (deprecha i bóle pleców jak najbardziej) wysokie ft3 i wysokie ft4 może świadczyć z kolei o wchodzeniu w nadczynność. wysokie ft3 i normalne TSH może świadczyć o każdej chorobie ale nie znamy Ft4 więc ciężko powiedzieć. Miałeś robione przeciwciała TPO i aTPO i usg kiedykolwiek? Warto robić Ft4 bo Ft3 jest ponoć najtrudniej oznaczalne i najwięcej laby robią błędów. /quote] No własnie TSH i ft4 ZAWSZE w normie tylko ft3 skacze od dolnej bandy do górnej.. przynajmniej skakało bo teraz niedawno badałem TSH i znów w normie to juz ft3 nie badałem..przeciwciał nie miałem.. musze ograniczyć aktywność przez miesiąc zeby znowu nie dostać ostrzeżenia bo łatwo daje sie sprowokować...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=2515


Temat: interpretacja wyników TSH
Jeśli już, to może mieć zaburzenia przemiany FT4 w FT3, dlatego zresztą chciałem żeby zrobiła hormony. Bardzo wysoki FT3 i bardzo niski FT4 dałyby jakiś konkretny obraz. No ale żaden konkret się nie wyłonił. A co oznaczałoby bardzo niskie FT3 przy bardzo wysokim FT4? Jakie jeszcze choroby oprócz nadczynności tarczycy mogą dawać objaw nadwrażliwości na ciepło tzn. że mi za ciepło w...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4046


Temat: Nadczynność tarczycy...
... ... Przed leczeniem też miałam przy takim niskim tsh dość wysokie FT3 i FT4 (ponad normę i to sporo)
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=20006


Temat: Nadczynność tarczycy...
przy takim niskim tsh dość wysokie FT3 i FT4 (ponad normę i to sporo) No to jest akurat logiczne... Powiedziałabym kliniczny obraz nadczynności Kontrolą nad wydzielaniem hormonów zajmuje się przysadka, czyli...
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=20006


Temat: Nadczynność tarczycy...
Dobra, znalazłam kilka artykułów, jak ktoś odczuwa potrzebę podokształcania się, to niech sobie poczyta bo przystępnie napisane. Badania hormonalne czyli co to jest TSH, FT3 i FT4 i co najczęściej oznaczają niskie/wysokie wyniki: http://www.endokrynologia...a-hormon%C3%B3w Dlaczego mogą się pojawić NIEPRAWIDŁOWE wyniki BEZ choroby tarczycy: http://www.endokrynologia...%C5%84-tarczycy Jakie są zależności pomiędzy TSH, FT3 i FT4: http://www.endokrynologia...dzy-tsh-ft4-ft3 Oczywiście po prawej stronie jest więcej informacji na temat...
Źródło: suczyniec.pl/viewtopic.php?t=20006


Temat: DUŻO JE, A CHUDNIE!!! teraz sraczka po lekach...
FT4 - czy to jest coś innego, czy to samo??? Poza tym jest za wysoki cholesterol, wetka mówi, że to mogło by być jakoś powiązane z tarczycą. Skąd u diabła u takiej młodej suńki za wysoki cholesterol?? W lecie też był za wysoki, ale nie aż taki (a wtedy jadła wieprzowinę)! Od dawna nic tłustego nie dostaje! Stanęło na tym, że teraz...
Źródło: dogomania.pl/showthread.php?t=16921


Temat: Mały problem z TSH
Po bliższej analizie moich wyników stwierdzam, że chyba z tarczycowymi coś jest nie tak bo mam: - TSH 3cia generacja 4,509 (norma 0,35-5,5), - FT3 5,89 (norma 4-8,3), - FT4 12,12 (norma 9-20). Wydaje sie że są dobre, ale podobno dla kobiet w ciąży poziom TSH nie powinien przekraczać 2 :!: (a nawet powinien być niski bo dzidzia zabiera ten hormon), bo czytałam że często przy wysokim poziomie (czyli niedoczynność) dzidzia ma za mało tego hormonu i obumiera :placze: :placze: :placze: . Ponadto mam cholesterol tez b. wysoki i czytałam że właśnie przy...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=4744


Temat: Wyniki tarczycy
tak niskiego wyniku TSH sprzed 2 miesiecy? Czy z obecnymi wynikami moze rozpoczac starania o dziecko? Rok temu u tej osoby byla ciaza obumarla. z gory dziekuje za odpowiedz!
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=2146


Temat: FREE77 i jej chlopaki
czy powinnam zbadac wszystko co ma zwiazek z tarczyca ja bym najpierw zbadala fT3 i fT4, no chyba ze nie musisz placic sama za te badania... to bym badala wszystko :P . Ogolnie wskazaniem do dalszego badania "innych parametrow" tarczycy jest za niski lub za wysoki poziom TSH i /lub objawy tarczycowe
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=4219


Temat: tsh
TSH II Hormon tyreotropowy norma: 0,490 - 4,670 ulU/ml fT3 Wolna trijodotyronina norma: 1,45 - 3,48 pg/Ml fT4 Wolna tyroksyna norma: 0,71 - 1,85 ng/Dl U Pani fT3 i TSH są lekko ponad normę. Do oceny stanu tarczycy zazwyczaj wystarcza badanie TSH i fT4 i ich poziom jest miarodajny do wstępnej prognozy rozpoznania. W Pani przypadku za literaturą opisać można by tzw. subkliniczną niedoczynność tarczycy. Wysokie TSH pobudza tarczycę do produkcji T4 i T3, a niskie hamuje wytwarzanie tych hormonów, wtedy gdy tarczyca jest osłabiona to żeby wyprodukować dostateczną ilość hormonów musi być silniej stymulowana. W takiej sytuacji wzrasta TSH przy prawidłowym fT4. Proponuję skonsultować się z endokrynologiem Pozdrawiam Artur
Źródło: parenting.pl/showthread.php?t=9629


Temat: Zakładam wątek Wrześniówek
Cytat: Napisał ana7 Taka szczuplutka to może nie, ale wysoka 178cm. Moze dlatego ten brzuchal jakośmi się "rozkłada po całości"? A poza tym po idę jutro na usg. Nie wytrzymam do następnej ... za niski. Powiedziała że powinny pomóc ,,wlewki'' - czyli kroplówka z elektrolitami. Umówiłam się z lekarzem, poszłam do szpitala w sobotę, zlecił kroplówkę w warunkach laboratoryjnych i po 2 godzinach puścili ... TSH FT3 i FT4 Niech lekarz da ci skierowanie, bo cholerstwo drogie (przekonałam się ;) pozdawiam, mam nadzieję że będzie lepiej
Źródło: forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=172289


Temat: Choroba Hashimoto - zbiorczy
napisano o 08:55 ---------- Cytat: Napisane przez EdziaO (Wiadomość 17964086) Wiewióra masz taki progesteron jak ja ale i tak dostałam duphaston. Prolaktyna może ale nie musi być troszkę za wysoka. Tylko nie wiadomo ... ---------- Poprzedni post napisano o 07:46 ---------- Ja tez odebrałam swoje wyniki. TSH 0,28 (edno kazał mi trzymać sie lekkiej nadczyności) FT4 1,64 przy normie do 1,7 więc sie ciesze ale niestety FT3 3,3 przy normie od 2,57. I tak procentowo FT4 mam 92% ale FT3 39% nie wiecie jak podnieść FT3 bez podawania go w tabletce? LH/FSH 1,01 także też się...
Źródło: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=398043


Temat: Dieta dr Budwig?
Nie bada się FT3, tylko FT4 - a najlepiej obydwa. No, mniej więcej wiadomo. Tarczyca rozwalona (takie TSH niemal u każdego spowoduje kłopoty ze zdrowiem), krwinki mikrocytowe - o niemal 10 jednostek za małe w stosunku do tego, jakie powinny być. Naprawdę powinieneś oznaczyć dodatkowo FT4, jeśli wyjdzie zbyt wysokie, wyjaśni się przy okazji sprawa tego podwyższonego wapnia. Za niski potas, za wysoki sód - ureguluj to, przede wszystkim dużo magnezu - z jednej strony obniży to zbyt wysoki poziom wapnia, z drugiej pozwoli przyswoić większą ilość potasu. Normalnym wynikiem magnezu w surowicy się nie przejmuj, w surowicy prawie zawsze wychodzi normalnie. Magnez to jon wewnątrzkomórkowy. Za wysoki wapń - tutaj warto by zrobić badania stężenia witaminy D, jeśli będzie dużo za wysokie, wiadomo z czym mamy do czynienia. Ale prędzej upatrywał bym przyczyn w rozwalonej tarczycy. Za duże płytki, jednocześnie niska produkcja krwinek... oznacz jeszcze ferrytynę, bo teoretycznie można mieć prawie zerowe zapasy żelaza, co wyjdzie w badaniu ferrytyny, ale jednocześnie wysoką zawartość żelaza w tym najtańszym teście który zrobiłeś. Reasumując: Na początek bardzo dokładnie ustaw tarczycę, bo masz kompletnie rozwaloną. Zbadaj FT4, jak będzie niskie to po prostu podjedz trochę jodu. Ureguluj poziom magnezu w komórkach magnezem z witaminą B6, ureguluj stosunek sodu do potasu (jedz bardzo mało soli, najlepiej w ogóle, za to bardzo...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=1360


Temat: interpretacja wyników TSH
FT4 nie jest aktywnym hormonem, aktywny jest FT3. Jeśli już, to może mieć zaburzenia przemiany FT4 w FT3, dlatego zresztą chciałem żeby zrobiła hormony. Bardzo wysoki FT3 i bardzo niski FT4...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=4046


Temat: witajcie mam hashimoto i endometrioze czy moge miec sm?
... restrykcyjnej diecie . Moj puls chyba jest bez zmian raczej w kierunku wolniejszego. Ciśnienie jak zwykle niskie. (100 na 60). Oczy mi nie puchną. Ponieważ moje samopoczucie może wynikać z innych...
Źródło: stwardnieniesmrozsiane.ok1.pl/viewtopic.php?t=196


Temat: Dieta dr Budwig?
... (pytam z ciekawosci bo ja zawsze mam magnez w dolnej granicy czasem tuz pod niĂĄ [a wole byc w srodku normy niz na obrzezach] i nawet suplementy wysokich dawek róznych postaci...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=1360


Temat: Dieta dr Budwig?
Szkoda ze odrazu nie zrobiles FT4 bo wtedy bylaby pewnosc. Po tych wynikach wyglĂĄda na to, ze blizej nadczynnosci. To co widac to bardzo wysoki poziom wapnia we krwi ale nie wiadomo jakie przyczyny. Oprócz magnezu w wysokich dawkach proponowalabym przynajmniej na razie pic wodĂŠ z niska zawartosciĂĄ wapnia a wysoka magnezu moze byc taka z proporcjami 2:1 czyli np Jurajska (Ciekawe w tej sytuacji jest jaki poziom fosforu gdyz ten mineral i wapn wplywajĂĄ na siebie) I moze poszukac o czym moze swiadczyc wysoki poziom wapnia. Niski poziom kreatyniny (wg tego co ... wszystkie skladniki które w twarogu (w tym siarkĂŠ) i duzo wiecej. Edycja Sorry chyba zle spojrzalam, tarczyca blizej nadczynnosci ( wysoki poziom hormonu tarczycy FT3 ), ale jeszcze ok [TSH nie...
Źródło: vegie.pl/viewtopic.php?t=1360


Temat: Tempki na wiosnę część 167
Jeżeli wynik badania TSH jest zły, to warto zrobić też badanie z krwi: FT4 FT3 FT4 powinno się mieścić w górnej połowie normy, najlepiej około 18. W sytuacji, gdy te wyniki ... tabletki antykoncepcyjne oraz gdy wynik badań tarczycy jest zły. Czasem jednak zdarza się, że prolaktyna jest za wysoka, nawet jak się nie brało tabletek hormonalnych. Wysoka prolaktyna może powodować poronienia albo...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=3260


Temat: 3 FAZA diety proteinowej dr Dukana - wszystko o utrwalaniu
TSH maleje. Mówimy wtedy o nadczynności tarczycy. Jeśli to nie tarczyca a przysadka (lub podwzgórze) funkcjonuje nieprawidłowo to niskiemu poziomowi hormonów tarczycy towarzyszy (odwrotnie niż w niedoczynności tarczycy) niskie TSH." ---------- ... też ft3 i ft4, jeśli nie są w normie tzn że już masz taką prawdziwą niedoczynność, a jeśli są w normie to sugeruje, że jest to na razie niedoczynność subkliniczna. Dzięki...
Źródło: dieta.pl/grupy_wsparcia/showthread.php?t=3088


Temat: Hormony - interpretacja wyników badań
fT4, który odpowiada za działanie biologiczne. Dlatego też oznaczenie fT3 i fT4 jest bardziej miarodajne niż T4 i T3. Badanie można wykonać w dowolnym dniu cyklu. Do oceny stanu tarczycy zazwyczaj wystarcza badanie TSH i fT4. Wyjątkowo przy kontroli wyników leczenia niedoczynności tarczycy można się posługiwać samym oznaczeniem TSH. NORMY Hormon------Norma------------1 Norma------------2 przelicznik TSH.............0,4 – 4,0 mIU/l fT4..............11–23 pmol/l.........0,8-1,8 ng/dl..........1ng/dl = 12,8 pmol/l fT3..............2,25-6 pmol/l.........1,5-4,1 pg/ml........1pg/ml = 1,53 pmol/l T4...............54-150 nmol/l........4,2-11,6 ug/dl........1ug/dl = 12,8 nmol/l T3................1,3-2,9 nmol/l ......85-190 ng/dl..........1ng/dl =0,015 nmol/l Funkcja tarczycy jest regulowana przez ujemne sprzężenie zwrotne z TSH. Oznacza to, że wysokie TSH pobudza tarczycę do produkcji T4 i T3, a niskie hamuje wytwarzanie tych hormonów i na odwrót tzn. nadmiar hormonów tarczycy blokuje wydzielanie TSH, a niedobór powoduje wzrost jego ... stymulacji tarczyca wytwarza zbyt niskie stężenia hormonów to taki stan nazywamy niedoczynnością tarczycy. Jeśli tarczyca jest nadaktywana TSH maleje. Mówimy wtedy o nadczynności tarczycy. Jeśli to nie tarczyca a przysadka (lub podwzgórze) funkcjonuje nieprawidłowo to niskiemu poziomowi hormonów tarczycy towarzyszy (odwrotnie niż w niedoczynności tarczycy) niskie TSH. Wyjątkiem od wspomnianych reguł jest okres wczesnej ciąży, kiedy TSH może być przejściowo bardzo niskie i jest to całkowicie prawidłowe. Uproszczone interpretacje przedstawia zamieszczona poniżej tabelka. Uproszczone interpretacje TSH............fT4.......................Co oznacza spadek.........wzrost...................nadczynnoś ć tarczycy spadek.........bez zmian..............subkliniczna nadczynność tarczycy lub wczesna ciąża spadek.........spadek..................dysfunkcja przysadki lub podwzgórza wzrost..........spadek..................niedoczynn ość ... i co najważniejsze na rozwój jego centralnego układu nerwowego. Niedoczynność tarczycy (wysokie TSH) sprzyja pośrednio nadprodukcji prolaktyny, co dodatkowo niekorzystnie wpływa na płodność. Nadczynność tarczycy nie upośledza w sposób istotny płodności, ... są badania na obecność przeciwciał antymikrosomalnych, inaczej antyperoksydazowych (a-TPO) oraz antytyreoglobulinowych (a-TG). W ciąży i w czasie stymulacji owulacji (głównie gonadotropinami) wzrasta zapotrzebowanie na hormony tarczycy dlatego, że pod wpływem wysokich stężeń estrogenów zmniejsza się ich biologiczna dostępność tzn. potrzeba więcej T4 i T3 dla utrzymania dostatecznego poziomu fT4 i fT3. W związku z tym często trzeba zmodyfikować dawkę leku u osób...
Źródło: rodzinko.pl/showthread.php?t=1825



Dziecko